רוב כלי העבודה החשמליים או הנטענים מורכבים ממספר חלקים, הממלאים פונקציות שונות. כך פועלות המקדחות על ידי עיקרון ההחדרה של מוט מחודד בעל מאפיינים של בורג, הקרוי גם "מקדח" אל תוך החומר המיועד לניקוב, ובתנועה סיבובית הוא מסלק את העודפים בצורה שווה. עבור קידוח בחומרים שונים יש צורך בהתאמת המקדח הנכון, סט מקדחים הוא בגדר ציוד נלווה והכרחי למקדחה.
סט מקדחים לקידוח מושלם
המסילות החרוצות על המקדח, תורמות לפינוי שיטתי והומוגני של החומר הנאכל בעת פעולת הקידוח, כאשר השוני בצפיפות החומרים והרכבם מחייב החלפה של המקדח בהתאמה.
כך למשל, בתוך ערכה של סט מקדחים ניתן למצוא מקדחים בגדלים סטנדרטיים, הנעים בין 3 מ"מ ל-13 מ"מ, מקדח עץ שטוח ומקדחי קרמיקה. היעודים השונים ניכרים בקוטרם של המקדחים ובסוגיהם. ניתן למצוא הבדלים בספיראלה שעל המקדח ואף במידת ההשחזה.
סט מקדחים באריזה
לשימוש ביתי, מוצעים בדרך כלל ארבעה סוגים של מקדחים: מקדח עץ, מקדח עץ שטוח, מקדח קרמיקה ומקדח אבן או בטון. במיוחד כשמדובר ברכישה של סט מקדחים, חשוב לעקוב אחר ההוראות ולפעול על פיהן כדי למנוע טעויות.
על קופסה של סט מקדחים יצוין הקוטר של כל מקדח, וזאת על מנת להקל על ההתאמה בין מקדח לדיבל. אך במידה וברשותנו דיבל או מקדח שמטעמים טכניים אין באפשרותנו לדעת מה קוטרו המדויק, ניתן להעריך את ההתאמה על ידי בדיקה ויזואלית. על מנת לקבוע סופית אם אכן מדובר במקדח הנכון עבור הדיבל, יש לבדוק את צווארו של הדיבל ולהכריע על פיו.
בכל מקרה של ספק, כאשר מצויים בתוך סט מקדחים לפחות שניים הנראים לנו מתאימים, נבחר תמיד בקטן יותר, כי במידת הצורך ניתן יהיה לתקן את הטעות בקלות ולהגדיל את החור.
כמה טיפים לקידוח מוצלח
כעיקרון, כל קידוח מחולק לשלושה שלבים עיקריים: השלב הראשוני בו מוחדר המקדח אל תוך החומר, שלב ההעמקה אל תוך החומר תוך הפעלת לחץ על המקדחה, ושליפת המקדח. על מנת למנוע סדקים, שברים או חריצים לא רצויים, חשוב להוריד את הלחץ, כך שהמקדח יעבור בין כל שכבות החומר באופן חלק.
בתוך סט מקדחים מצויים בדרך כלל גם מקדחים לניקוב מתכת. את אלו האחרונים יש לשמן מעט בקצותיהם, ולהקפיד כי לא יתחממו מדי ויצאו מכלל שימוש. ככלל, כאשר מקדח שחוק או "שרוף", מומלץ להשליך אותו כדי לא להתפתות ולקדוח בעזרתו.